24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Бърз десерт със заквасена сметана​

Представяме ви рецепта за бърз десерт със заквасена сметана​, който е лек, кремообразен и свеж и бързо ще спечели сърцето и вкусовите ви рецептори.

Този десерт се откроява със своята простота и бързина на приготвяне, но резултатът е вкусен десерт, който ще зарадва цялото семейство.

Пълнежът от заквасена сметана придава на тортата деликатен, тръпчив вкус, който контрастира чудесно със сладкото тесто, като същевременно е лек и пухкав.

Необходими продукти:

за тестото:

  • 2 яйчни жълтъка
  • 80 грама масло
  • 70 грама кристална захар
  • кора от един лимон
  • 200 грама обикновено брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 2 белтъка
  • 80 гр кристална захар
  • 400 грама заквасена сметана (1 голяма чаша)
  • 3 супени лъжици обикновено брашно или царевично нишесте

Виж още: Оригинална рецепта за крем брюле

Приготвяне на бърз десерт със заквасена сметана​

1️⃣ Приготвяне на тестото:

Отделете жълтъците от белтъците. Добавете захарта към жълтъците и разбийте, докато се образува пяна. След това добавете омекналото масло, нарязано на малки парченца. Добавете настърганата лимонова кора, брашното и бакпулвера и омесете до гладко тесто.

2️⃣ Почивка на тестото:

Разделете тестото, отрежете една трета и сложете двете части в хладилника да почине.

3️⃣ Приготвяне на крема:

Междувременно ще приготвим крема. Разбийте белтъците с малко сол до твърд сняг, постепенно добавете захарта и накрая разбийте заквасената сметана. Сгъстява се с брашно или нишесте и се разбърква добре.

4️⃣ Оформяне на тортата:

Разпределете по-голямата част от тестото равномерно в подготвената форма, добавете сметаната и настържете останалото тесто върху повърхността.

5️⃣ Печене:

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто кафяво.

6️⃣ Охлаждане:

След изпичане, оставете десерта да се охлади и сервирайте.

Съвети за подобряване на рецептата

  • Добавете няколко капки екстракт от ванилия или лимонов сок към крема за свежест;
  • Може също да добавите малко настърган кокос към тестото;
  • Кремът може да се подобри с бита сметана, добавете 100 мл към заквасената сметана и разбийте.

Да ви е сладко!

Виж още: Морковена торта

Още от категорията
Последни