Когато говорим за традиционната българска кухня, има ястия, за които веднага се сещаме, особено през есента и зимата и едно от тях безспорно е бобът, а боб чорба по селски е вариант на класическата рецепта, който си струва да се изпробва.
Типично за ястието, бобът се приготвя бавно, на тих огън, за да могат всички съставки да отдадат своя принос. Това не е бърза работа, колкото по-бавно къкри толкова по-наситен става вкусът на чорбата.
Необходими продукти за 6 порции боб чорба по селски
- 500 г зрял бял боб
- 150 г лук
- 2 моркова
- 2 сушени чушки
- стрък стебло от целина
- 2-3 мариновани сушени домата
- 80 мл олио
- 1 супена лъжица брашно (окол
- 2 с.л. доматено пюре или 7 с.л. доматен сок
- 1 супена лъжица червен пипер (около 10 гр.)
- 1 чаена лъжица чубрица
- 1 чаена лъжица джоджен
- сол по на вкус
Начин на приготвяне на боб чорба по селски
За да бъде ястието вкусно и лесно смилаемо, бобът трябва да се подготви предварително, затова зърната се измиват и се накисват предната нощ.
На следващия ден водата се излива и бобът се залива с нова. Слага се на котлона и след като заври, първата вода се изхвърля и се залива отново с чиста вода.
Бобът се вари на умерен огън и на този етап може се сложи целината. В важно е да не се прибавя сол в началото. Докато бобът къкри, може да подготвите зеленчуците.
В отделен съд се загрява олиото и в него се задушава ситно нарязаният лук, добавят се нарязаните на малки кубчета моркови и зеленчуците се готвят до омекване.
Виж още: Боб по манастирски
Когато бобът е полуготов, се прави запръжка от брашно, олио и червен пипер и се прибавя към тенджерата. Разбърква се и се оставя да ври още малко на тих огън.
Сушени чушки и доматите се добавят на този етап от готвенето, а с чубрица, джоджен и сол, ястието се подправя малко преди края на готвенето. Ястието се отнема от котлона, когато бобът е напълно сварен.
Идеи за сервиране
Боб чорба по селски се сервира още топла и чудесно се допълва от царска туршия или изстуден стрък праз.
Традиционно този боб се поднася и по празници, особено когато трапезата трябва да бъде постна.
Виж още: Боб по сръбски

