12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Баница с кисело зеле

Тази баница с кисело зеле далеч не прилича на обикновените класически баници. Тя е също с толкова хрупкава коричка, но много по-сочна и разбира се без сирене.

Тук вкусът е по-земен, по-солен и с неповторим аромат на зима и разбира се кисело зеле. Въпреки скромните си продукти, баницата може да ви стане любима, стига да и дате шанс и да изпробвате рецептата, ако все още не сте го направили.

Ето какво ще ви бъде необходимо, за да я приготвите:

Необходими продукти за баница с кисело зеле

  • 500 г кори за баница (или домашно точени)
  • 700 г кисело зеле
  • 100 мл олио или 80 г свинска мас
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • щипка чубрица (по желание)
  • 100 мл зелев сок или вода

Начин на приготвяне на баница с кисело зеле

Киселото зеле се нарязва на тънки ивици, като се отстраняват твърдите жилки, ако има такива. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото или свинската мас до златист цвят.

След това се добавя зелето и се разбърква. Когато течността от зелето започне да се изпарява, се прибавят червеният пипер и черният пипер и се разбърква, за да се овкуси равномерно. Плънката се оставя да се задуши около 10-15 минути, докато зелето омекне и поеме аромата на подправките.

Виж още » Мързелив тутманик със сирене без месене​

Традиционно, рецептата може да се изпълни по два начина, на пластове или навита като охлюв. Ако изберете първия вариант, тавата се намазнява добре, слага се една кора, напръсква се леко с мазнина и се разпределя част от плънката.

Редувайте кора и плънка, докато свършат продуктите, като завършите с кора, полята с мазнина. Ако предпочитате навита баница, всяка кора се намазва леко, поставя се от плънката по дължина и се навива на руло, което после се подрежда в кръг в тавата.

Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Баницата се полива със 100 мл зелев сок или вода, за да остане сочна отвътре, и се покрива с алуминиево фолио.

Виж още » Баница със спанак и сирене

Пече се около 40 минути, след което фолиото се маха и се оставя още 15 минути да се запече до златисто-кафяв цвят. Когато корите добият апетитна коричка, може да извадите баницата и след като „си обиколи нивата“ да я сервирате.

Няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна, а тази баница с кисело зеле ще спечели сърцето на всеки, който я опита. Насладете й се, докато е още топла, поднесена с чаша айрян или купичка домашно кисело мляко.

Виж още » Традиционна вита баница

Още от категорията
Последни