Тази баница с кисело зеле далеч не прилича на обикновените класически баници. Тя е също с толкова хрупкава коричка, но много по-сочна и разбира се без сирене.
Тук вкусът е по-земен, по-солен и с неповторим аромат на зима и разбира се кисело зеле. Въпреки скромните си продукти, баницата може да ви стане любима, стига да и дате шанс и да изпробвате рецептата, ако все още не сте го направили.
Ето какво ще ви бъде необходимо, за да я приготвите:
Необходими продукти за баница с кисело зеле
- 500 г кори за баница (или домашно точени)
- 700 г кисело зеле
- 100 мл олио или 80 г свинска мас
- 1 глава лук
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- щипка чубрица (по желание)
- 100 мл зелев сок или вода
Начин на приготвяне на баница с кисело зеле
Киселото зеле се нарязва на тънки ивици, като се отстраняват твърдите жилки, ако има такива. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото или свинската мас до златист цвят.
След това се добавя зелето и се разбърква. Когато течността от зелето започне да се изпарява, се прибавят червеният пипер и черният пипер и се разбърква, за да се овкуси равномерно. Плънката се оставя да се задуши около 10-15 минути, докато зелето омекне и поеме аромата на подправките.
Виж още » Мързелив тутманик със сирене без месене
Традиционно, рецептата може да се изпълни по два начина, на пластове или навита като охлюв. Ако изберете първия вариант, тавата се намазнява добре, слага се една кора, напръсква се леко с мазнина и се разпределя част от плънката.
Редувайте кора и плънка, докато свършат продуктите, като завършите с кора, полята с мазнина. Ако предпочитате навита баница, всяка кора се намазва леко, поставя се от плънката по дължина и се навива на руло, което после се подрежда в кръг в тавата.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Баницата се полива със 100 мл зелев сок или вода, за да остане сочна отвътре, и се покрива с алуминиево фолио.
Виж още » Баница със спанак и сирене
Пече се около 40 минути, след което фолиото се маха и се оставя още 15 минути да се запече до златисто-кафяв цвят. Когато корите добият апетитна коричка, може да извадите баницата и след като „си обиколи нивата“ да я сервирате.
Няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна, а тази баница с кисело зеле ще спечели сърцето на всеки, който я опита. Насладете й се, докато е още топла, поднесена с чаша айрян или купичка домашно кисело мляко.
Виж още » Традиционна вита баница

