24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Бабина пилешка супа

В онези тихи следобеди, когато ароматът на задушени зеленчуци се носи от кухнята и времето сякаш тече по-бавно, човек неусетно се връща в детството, до масата в бабиния дом. Там, където супата не беше просто храна, а ритуал.

Тази бабина пилешка супа не започва с рецепта, а започва със спомен. С къща, в която мирише на прясно изчистено пиле, на магданоз от двора и на тишина, в която бълбука нещо вкусно. Тя не се готви по точни грамажи, а по усещане, което само баба има, точно затова кога бульонът е вече „станал“, кога морковът е достатъчно мек и кога е време за шепа фиде, „колкото да се хване между пръстите“. Това не е супа, а истински ритуал, преживял времето, от грижата и от онова старо знание, което не се учи, а се помни.

В следващите редове ще се потопим не само в оригиналната рецепта за тази бабината супа от пиле, но и в културния ѝ контекст, в лечебните ѝ свойства, в тънкостите на приготвянето ѝ и в малките трикове, които правят това предястие не просто вкусно, а незабравимо

Основни съставки (продукти и подправки):

Класическата рецепта за бабина пилешка супа включва следните основни съставки:​

  • 600 гр. пиле с кости – най-често се използват бутчета или гърди, които придават богат вкус на бульона
  • 3 средно големи картофа
  • 1 морков
  • 1 глава стар лук
  • целина
  • подправки – черен пипер на зърна, мащерка, сол и магданоз.
  • фиде – добавя се за плътност и засищане.

Застройка

  • 2 жълтъка
  • 200 гр. кисело мляко

Виж още: Класическа супа топчета

Начин на приготвяне на бабина пилешка супа

Пилето се измива и нарязва на порции. Поставя се в голяма тенджера и се залива със студена вода. Добавят се зърната черен пипер и сол. След завиране, се отстранява образувалата се пяна, за да се получи бистър бульон.​

След като месото омекне, се добавят нарязаните зеленчуци, моркови, лук, целина и картофи. Варенето продължава до пълната готовност на зеленчуците.​ Когато зеленчуците са почти готови, се добавя фидето и се вари още около 10 минути.​

За застройката за пилешката супа: В купа се разбиват яйцата и се смесват с киселото мляко. Към тях се добавя малко от горещия бульон, за да се темперира сместа. След това застройката се добавя към супата при непрекъснато бъркане.​

Супата се сервира гореща, поръсена с пресен магданоз.​

Виж още: Рецепта за Гаспачо

Вариации на рецептата

Тази бабина пилешка супа е претърпяла различни интерпретации, като някои от тях включват:​

  • Добавяне на дреболии: тази вариация включва пилешки сърца, дробчета и воденички, които придават по-богат вкус на супата;
  • Пилешка супа с лимон и яйце: в този вариант се добавя лимонов сок към застройката, което придава свежест и леко кисел вкус на супата;
  • Добавяне на доматена салца: добавянето на доматена салца придава на супата по-богат и наситен вкус. ​

Полезни съвети за най-вкусната домашна пилешка супа

  • Избор на пиле: използването на домашно пиле придава по-богат вкус на бульона;
  • Варене на бульона: дългото и бавно варене на пилето е ключът към получаването на бистър и наситен бульон;
  • Добавяне на зеленчуци: зеленчуците се добавят след омекване на месото, за да не се разварят и да запазят своята текстура.;
  • Подправки: използването на пресни подправки, като магданоз или мащерка, придава свежест и аромат на супата.​

Тази бабина пилешка супа може да не блести в ресторантски менюта, но живее в сърцето на всяка истинска кухня. Тя не е показна, нито дръзка, но тя е вярна на вкусът който ни дава. На вкуса, на топлината, на онова усещане, че някой някъде мисли за теб, дори без думи.

В нея има нежност, която не се изговаря, и сила, която не се забелязва, но се усеща. Тя лекува не само тялото, а и празните места в душата. И когато купата остане празна, не остава глад, а утеха.

Виж още: Супа от коприва

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни