Агнешка супа е едно от най-емблематичните предястия в нашата кухня, особено популярно по време на пролетните празници като Великден и Гергьовден. Тя е комбнинация от уникалния вкус на крехкото агнешко месо с подправки и зелени зеленчуци, правсейки супата от агнешко топло и питателно ястие.
Необходими продукти за супа от агнешко месо:
- 500 гр. агнешко месо с кокал (предпочитат се гърди или плешка)
- 3 литра вода
- 2 с.л. зехтин
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 2 моркова, нарязани на ситно
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/4 ч.ч. ориз
- 1 жълтък
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. нарязан на ситно пресен джоджен
- сол и черен пипер на вкус
По желание:
- 200 гр. нарязан пресен или замразен спанак или лапад
Виж още: Агнешко със спанак и ориз
Начин на приготвяне на агнешка супа
Сварете агнешкото месо в приблизително 3 литра вода с малко сол и черен пипер. След като омекне, го извадете, обезкостете и го нарежете на малки парченца.
Прецедете бульона, за да отстраните остатъците от костите и пяната и в голяма тенджера загрейте зехтина.
Добавете нарязания пресен лук и го задушете под капак за няколко минути, като разбърквате от време на време.
Прибавете нарязаните моркови, червения пипер и нарязаните стъбла на магданоза (листата оставете за накрая). Разбъркайте всичко добре и добавете 8 чаши от прецедения бульон.
Оставете супата да заври, намалете огъня и оставете да ври около 20 минути или докато омекнат зеленчуците. Прибавете ориза и нарязаното месо и варете още 10 минути.
Ако ще добавяте спанак или лапад, сега е моментът да ги направите това.
В купа разбийте жълтъка с брашното и малко вода. Добавете малко от горещия бульон към сместа, за да я темперирате. Бавно изсипете застройката обратно в супата, като разбърквате непрекъснато.
Прибавете останалия магданоз и джоджена, подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри на слаб огън още 2-3 минути, докато леко се сгъсти супата.
Съвети за сервиране на агнешка супа
- Сервирайте супата гореща, поръсена с допълнително нарязан магданоз и джоджен.
- Може да я поднесете с парче пресен хляб или питка.
- За по-богат вкус, добавете няколко капки лимонов сок преди сервиране.
Агнешката супа е не само вкусно, но и символично ястие в българската кулинарна традиция. Следвайте тази рецепта стъпка по стъпка за да приготвите супа, която ще очарова всички на Гергьовден!
Добър апетит!
Виж още: Печене агнешко бутче