15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Агнешка супа

Агнешка супа е едно от най-емблематичните предястия в нашата кухня, особено популярно по време на пролетните празници като Великден и Гергьовден. Тя е комбнинация от уникалния вкус на крехкото агнешко месо с подправки и зелени зеленчуци, правсейки супата от агнешко топло и питателно ястие.

Необходими продукти за супа от агнешко месо:

  • 500 гр. агнешко месо с кокал (предпочитат се гърди или плешка)
  • 3 литра вода
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
  • 2 моркова, нарязани на ситно
  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.ч. ориз
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. нарязан на ситно пресен джоджен
  • сол и черен пипер на вкус​

По желание:

  • 200 гр. нарязан пресен или замразен спанак или лапад​

Виж още: Агнешко със спанак и ориз

Начин на приготвяне на агнешка супа

Сварете агнешкото месо в приблизително 3 литра вода с малко сол и черен пипер. След като омекне, го извадете, обезкостете и го нарежете на малки парченца.

Прецедете бульона, за да отстраните остатъците от костите и пяната и в голяма тенджера загрейте зехтина.

Добавете нарязания пресен лук и го задушете под капак за няколко минути, като разбърквате от време на време.

Прибавете нарязаните моркови, червения пипер и нарязаните стъбла на магданоза (листата оставете за накрая). Разбъркайте всичко добре и добавете 8 чаши от прецедения бульон.​

Оставете супата да заври, намалете огъня и оставете да ври около 20 минути или докато омекнат зеленчуците. Прибавете ориза и нарязаното месо и варете още 10 минути.

Ако ще добавяте спанак или лапад, сега е моментът да ги направите това.​

В купа разбийте жълтъка с брашното и малко вода. Добавете малко от горещия бульон към сместа, за да я темперирате. Бавно изсипете застройката обратно в супата, като разбърквате непрекъснато.

Прибавете останалия магданоз и джоджена, подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри на слаб огън още 2-3 минути, докато леко се сгъсти супата.​

Съвети за сервиране на агнешка супа

  • Сервирайте супата гореща, поръсена с допълнително нарязан магданоз и джоджен.
  • Може да я поднесете с парче пресен хляб или питка.
  • За по-богат вкус, добавете няколко капки лимонов сок преди сервиране.​

Агнешката супа е не само вкусно, но и символично ястие в българската кулинарна традиция. Следвайте тази рецепта стъпка по стъпка за да приготвите супа, която ще очарова всички на Гергьовден!

Добър апетит!

Виж още: Печене агнешко бутче

Още от категорията
Последни